BBTK-secretaris Serge Seret noemt de reactie van Voka Kempen op de herstructurering bij Philips Turnhout wrang en ongepast en zegt dat de werkgevers de mensen misleiden.
Voka Kempen drukt echter gewoon de terechte hoop uit dat de getroffen werknemers snel weer aan de slag kunnen. ‘Wij pleiten voor een positieve houding’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur Voka Kempen.
‘Voor positieve acties. Ook bij de werknemersorganisaties. Zelf hadden we intussen al constructieve gesprekken over deze problematiek met VDAB en andere actoren uit de regio.’
Het BBTK zegt dat Voka de werknemers valse hoop geeft en dat de Kempense werkgevers de mensen misleiden. ‘Het is inderdaad zo dat er meer werklozen zijn dan openstaande vacatures’, weet Hendrickx.
‘Maar het blijft een feit dat er wel degelijk 2.500 openstaande vacatures zijn. Deze tegenstelling heeft onder andere te maken met het feit dat de werklozen niet altijd beschikken over de competenties die gevraagd worden op de arbeidsmarkt in onze regio.
Om dat te overbruggen moet enerzijds de werkgever zijn verwachtingen bijstellen – en dat doen ze, want niet ingevulde vacatures zijn een nadeel voor de onderneming. Kijk maar naar de inspanningen die verschillende werkgevers uit de Kempen het voorbije jaar deden om werknemers te vinden, tot zelfs het geven van premies aan wie een collega aanbrengt. Anderzijds moeten ook de werkzoekenden hun verwachtingen bijstellen en bereid zijn de eigen competenties aan te laten sluiten bij wat de Kempense arbeidsmarkt nodig heeft.
En concreet wat de werknemers van Philips betreft: velen hebben competenties die nodig zijn op de Kempense arbeidsmarkt. Het is dus voor hen perfect mogelijk om vrij snel een nieuwe job te vinden.’
Positieve attitude en concrete acties
Met deze reactie wil Voka Kempen geen welles-nietes-spelletje opstarten, de werkgeversorganisatie vraagt vooral een positieve attitude en concrete acties. ‘Met Jobkanaal boekt Voka al jaren concrete resultaten als het op de tewerkstelling van kansengroepen zoals 50-plussers aankomt’, vertelt Hendrickx.
‘Ik verwijs ook graag naar het Streekpact dat wij in de regio met sociale partners en lokale overheden aan het opmaken zijn. Hierin stelt Voka Kempen concrete acties en initiatieven voor om sterkere groeikansen te creëren voor onze ondernemingen en zo de tewerkstelling in de regio veilig te stellen op langere termijn.
Als werkgevers ervaren wij echter dat vakbonden vooral aangeven wat werkgevers en VDAB moeten doen om de transitie van werk naar werk of van werkloosheid naar werk in onze regio aan te pakken, maar doen zij nauwelijks constructieve voorstellen tot positieve acties die zij zullen nemen om hier zelf een actieve rol in te spelen.
Welke acties zullen vakbonden nemen om van de Kempense werknemers, sterke werknemers te maken die de gevraagde competenties (en attitudes) zullen ontwikkelen? Kunnen we stoppen ondernemers in een negatief daglicht te stellen, stoppen met zeggen dat ondernemingen geen winst mogen maken … en samen werk maken van de echte problemen.’